מודל IPI (Interactive Play Intervention) 'התערבות במשחק אינטראקטיבי' הינו טיפול בעל אופי אינטראקטיבי, המערב פעילות גומלין, בין המטפל לילד, במטרה להביא לשיפור תקשורת ומיומנויות חברתיות באמצעות משחק.
הגישה הינה ממוקדת מטרות ספציפיות ומערבת התנסות פעילה של המבוגר, באינטראקציה ספונטנית מול הילד, על-מנת להוביל לשינוי הדרגתי של מוקדים תקשורתיים וחברתיים.
הכרת הכלים מהתחום ההתנהגותי, מאפשרת לזרז את הלמידה של המיומנויות הנרכשות במהלך הטיפול ולהתמודד עם בעיות התנהגות, שלעתים מלווה ילדים עם בעיה בכישורים חברתיים.
המודל התפתח מתוך גישות טיפוליות (DIR,ABA) המיועדות לילדים הלוקים בבעיות תקשורת (ASD), והוא רלוונטי גם לילדים עם ליקויי שפה, עיכובים התפתחותיים, ליקויי למידה, בעיות קשב, ילדים עם צרכים מיוחדים, והבשורה – גם לילדים נורמטיביים ללא כל אבחון.
הילד נהנה להגיע אחת לשבוע למפגש של משחק משותף, אינו מרגיש שהוא נמצא בטיפול, ויחד עם זאת, רואים שיפור בתפקודו במסגרות אחרות. הילד רוכש מיומנויות תקשורתיות-חברתיות, מתחומים שונים, המשפיעות על חווית ההצלחה החברתית שלו. בשל הקשר הקיים בין המטרות הטיפוליות, שיפור במטרה אחת עשוי להשפיע על התקדמות הילד, גם במטרות אחרות שלא עבדו עליהן ישירות.
© כל הזכויות שמורות לסיגל מויאל
מיוחדות מודל IPI הינה, במציאת מטרות ספציפיות שמאפשרות עבודה ממוקדת על הלקויות בתקשורת ובמיומנויות החברתיות של הילד. הטיפול נבנה סביב מוקדי קושי בתפקודו התקשורתי-חברתי של הילד, אותם מגדיר המטפל כבר בתחילת ההכרות המשותפת, תוך עבודה פעילה מול מטרות ברורות. זיהוי של מוקדים אלו מסייע ליעילות הטיפול.
ששת התחומים: תקשורתיות, חברתיות, מכוונות, התמודדות, רגש ופיזיולוגיה. כל תחום נקרא "מעגל" ומכיל שמונה מטרות טיפוליות.
כל מטרה קשורה למטרות האחרות באותו המעגל. עבודה על אחת מהמטרות תשפיע על המטרות האחרות באותו התחום, כמו "גלגלי שיניים" המחוברים זה לזה ומסובבים זה את זה. שינוי המתרחש בילד במטרה אחת יכול להוביל לשינוי במטרה אחרת, גם אם המטפל לא עבד עליה ישירות.
קיימות נקודות השקה בין המעגלים השונים – מטרות ממעגלים נפרדים שקשורות ומשפיעות זו על זו. לכן, קיימת אפשרות לעבוד על מטרה במעגל מסוים, ולהשפיע דרכה על מטרות ממעגל אחר.
את בסיסו של האופי אין צורך ואף קשה מאוד לשנות, אבל ניתן לנתב אותו לאפיקים חיוביים ולתת לילד אלטרנטיבות לדפוסי התנהגות חדשים. זאת במטרה להפחית מצבים בהם אופיו של הילד מקשה על תפקודו החברתי.
רב הבעיות לא נעלמות עם הגיל, אלא להיפך, דפוסי ההתנהגות של הילד מתגבשים והכלים הרגשיים בהם הוא משתמש להתמודדות, אינם תמיד יעילים. ככל שהטיפול מתבצע בגיל מוקדם יותר, כך קל יותר לבצע שינוי בצורת החשיבה שלו, בהתנהלות החברתית שלו ובדפוסי ההתנהגות שלו ולהוביל לשינויים בהולכה העצבית במוח.
אין גישה אחת יחידה לטיפול.
בבחירת גישה טיפולית מומלץ לבחון: מהם מוקדי הקושי העיקריים של הילד, למצוא מה הטיפול היעיל ביותר עבור מוקדים אלה, ולבנות תכנית טיפולים כוללנית שמשלבת את הכלים שמתאימים, עבור הצורך האישי של הילד.
כאשר רגש נמצא בתהליך המשותף, תהליך הלמידה הופך לאפשרי.
הילד מרגיש את מה שלמד, ולכן אין צורך להסביר לו, הוא פשוט יודע. המצב בשטח מערב גירויים ורגשות, כל עוד הילד לא חווה והרגיש מצב זה, לא התרחשה למידה. תפקיד המבוגר ליצור מצבים בהם מתקיימת מעורבות רגשית ולתת לילד כלים תוך כדי התרחשותה.
מעורבותם של ההורים חשובה מאוד להצלחת הטיפול ולקצב התקדמותו.
הורה יכול להיות נוכח בטיפול ואף להיות שותף בו. עליו להיות מעודכן בתהליך הטיפולי – המטרות והאסטרטגיות הטיפוליות והתקדמותו של הילד בטיפול. המשך עבודה בבית, גם לא דרך משחק, יכול לייצב את תפקודו של הילד ולהביא לשיפור מהיר יותר. לעתים אף קיימים דפוסי התנהגות בבית, שמשמרים או מגבירים את התנהגות הילד בה אנו רוצים לטפל. על ההורים להיות מודעים לכך, ולבצע שינויים במידת הצורך.
כאשר קיימת בעיית התנהגות, יש להתמודד עמה בכלים של ניתוח התנהגות יישומי, תוך מודעות למטרות הטיפוליות וליכולותיו של הילד.
יש לבצע התערבות התנהגותית, בליווי מנתח התנהגות מוסמך.
כניסה לתוך עולמו של הילד, מתוך מקום של כבוד לדברים החשובים לו, תוביל לאמון ולקרבה שחשובים מאוד לצורך יצירת שינוי משותף. עלינו לקבל את הפרספקטיבה של הילד, להתחבר לאופן בו הוא חושב, לדבר אתו בשפתו, בסגנון שלו ובאופן המותאם לקצב העיבוד שלו. מתוך המקום הזה, כשווים, נוכל להראות לו גם את הפרספקטיבה שלנו.
כל ילד והסגנון שלו, הפעילויות שהוא אוהב, הדברים שהוא חזק בהם, החולשות שלו, הפרופיל הסנסורי שלו, מאגר הרגשות שלו וההתמודדות הרגשית שלו. על המטפל להכיר את הילד כבר משלבי הטיפול המוקדמים וליצור עם הילד קשר משמעותי וחזק, עליו נבנית העבודה המשותפת. כדי שהדבר יתאפשר, עליו לקחת בחשבון היבטים אלו שהינם ייחודיים לילד ולהתחשב בהם.
ככל שהטיפול ממוקד יותר, כך המטפל יכול ליזום מצבים שמאפשרים תרגול בתדירות גבוהה יותר וכך משך הטיפול מתקצר, ויעילות הטיפול עולה.
המטרות הטיפוליות הן מיומנויות תקשורתיות-חברתיות לקויות, המשפיעות על התנהגותו של הילד.
ידיעת רצפים התקשורתיים, הרגשיים, השפתיים והקוגניטיביים, ומיקומו של הילד על רצפים אלו, עוזרת בקביעת סדר הטיפול במטרות, קביעת עדיפויות ומתן משקל נכון בין מטרות, יצירת 'בסיסים' טובים של מטרות נמוכות יותר, עבור מטרות גבוהות יותר.
הילדים אינם מעוניינים לבצע שינויים אלה ולרוב כלל אינם מודעים לצורך בשינוי. התנגשות חזיתית עם מוקדי הקושי, כאשר לילד אין עדיין כישורים להתמודד, תוביל מלכתחילה לכישלון. על השינויים לחול באופן הדרגתי, שיגרום לאתגר עבור הילד, אבל לא להתפרקות. על התהליך להיות הדרגתי מספיק כדי שהילד כלל לא יבחין בו ושיהיה יציב לאורך זמן.
משחק חיוני להתפתחות הקוגנטיבית, הגופנית, החברתית והרגשית של ילדים, וחשוב להתפתחות מוחית בריאה. ילדים מתפתחים דרך משחק באופן טבעי. ההתעסקות בפעילויות משחק אינטראקטיביות, דמיוניות ומהנות, היא חלק אינטגרלי מהתפתחותם. דרך שימוש במשחק הם עוסקים באינטראקציה עם העולם הסובב אותם ומפתחים כישורים חיוניים ומיומנויות חדשות. ההתעסקות במשחק הינה פעילה ומעוררת שמחה, היא בעלת משמעות עבור הילד, חזרתית ומערבת אינטראקציה חברתית. מאפיינים אלה מקלים על ההתפתחות ועל הפעילות של תהליכי עיבוד, ועל יכולת הילד ללמוד.
המשחק, הוא לא רק חלק חשוב בשגרה היומיומית של הילד והקשר בו מתרחשת למידה, הוא גם חלון לשלבי ההתפתחות שלו. ניתן להשתמש במשחק לצורך הערכה והתערבות וכן לבצע מעקב התקדמות אחר התפתחותו של הילד.
ישנם ילדים שזקוקים ליותר תיווך על-מנת להיכנס למשחק, לשמור עליו ולהתפתח ממנו. משחק אינטראקטיבי מביא הזדמנויות לפעילות משחק משותפת עם המבוגר, שהינה דומה במהותה למשחק עם בני גיל, אך מלווה בתיווך. התערבות מוקדמת במשחק, עשויה לעזור לילדים ללמוד מיומנויות משחק ולהימנע מקשיים חברתיים והתנהגותיים מאוחר יותר. המשחק הנו כלי יעיל ביותר לקידום התפתחותם של ילדים. הוא אפקטיבי בהיבט הרגשי, הקוגניטיבי, המוטורי, החברתי וההתנהגותי.
מודל IPI מתבסס על השימוש בכלי זה, לא רק בשל יעילותו, אלא גם בשל העובדה שבאופן הטבעי ביותר, זהו הכלי אותו הילדים אוהבים.